Kemiallinen aurinkovoide vs. fysikaalinen aurinkovoide

Kemiallinen aurinkovoide vs. fysikaalinen aurinkovoide

Olet ehkä törmännyt usein termeihin kemiallinen aurinkovoide / kemiallinen aurinkorasva tai fysikaalinen aurinkovoide / fysikaalinen aurinkorasva? Usein puhutaan myös kemiallisista tai fysikaalisista UV-filttereistä. Mistä on kysymys? Koostimme sinulle tietopaketin.

Fysikaalinen aurinkovoide toimii auringonsäteilyä heijastavana. Se luo ihon pinnalle kerroksen, jonka tehtävä on toimia, kuten peilin. Säteet heijastuvat takaisin iholta eivätkä UV-säteilyn vaikutukset pääse vaikuttamaan syvemmälle ihoon. Fysikaalisten aurinkovoiteiden etu on se, että niitä pidetään yleisesti erittäin turvallisina ja ei-reaktiivisina. Näin ollen fysikaalinen aurinkosuoja toimii hyvin myös herkälle tai allergisella iholla. Esimerkiksi rosaceasta tai vastaavista ihon haasteista kärsivälle fysikaalinen aurinkovoide on usein ainoa sopiva valinta, sillä kemiallisen UV-suojan lämmittävä vaikutus ei ole haluttu näissä tilanteissa. Fysikaalinen aurinkovoide on myös ympäristön kannalta kestävin tunnettu vaihtoehto, koska fysikaalisilla UV-suoja-aineilla ei ole esimerkiksi hormonitoimintaan eikä siten kalojen tai vesieliöiden terveyteen liittyviä tunnettuja vaikutuksia.

Fysikaalinen suoja muodostuu luonnossa esiintyvistä mineraaleista, joko sinkkioksidista (INCI: zinc oxide) tai titaanidioksidista (INCI: titanium dioxide). Näitä kahta ainesosaa voidaan käyttää yksinään tai toistensa kanssa.

Koska kummankin mineraalin ominaisuus on se, että ne ovat sävyltään hyvin vaaleita, myös fysikaaliset aurinkovoiteet ovat iholla hyvin vaaleita. Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat ottaneet valtavia kehitysaskelia viimeisten vuosien aikana, eivätkä ne tunnu enää iholla liisterimäisen tahmeilta saati vitivalkoisilta. Jos siis viimeisin kokeilusi fysikaalisista aurinkovoiteista on vuosien takaa, on aika päivittää kokemukset tähän päivään ja testata uusia aurinkosuojatuotteita. Nykyiset fysikaaliset aurinkovoiteet eivät tahmaa eivätkä jää valkoisiksi iholle. Vaalea hohde liittyy enää lähinnä kaikista suurimpien suojakertoimien tuotteisiin (yleensä lasten 50+ tuotteisiin), joissa titaanidioksidin tai sinkkioksidin määrä on kaikista suurin.

Kemiallinen aurinkovoide neutraloi UV-säteilyn haitallisen vaikutuksen iholla imemällä säteilyä puoleensa. Näiden kemiallisetn UV-filttereiden ominaisuus on se, että ne kykenevät muuttamaan haitallista UV-säteilyä vaarattomaksi lämmöksi. Suurena erona fysikaalisiin UV-suoja-aineisiin on kuitenkin muistettava, että kemiallinen aurinkorasva tarvitsee tietyn ajan aktivoituakseen (eli että suoja on toimiva ja suojaa ihoa). Yleensä tämä aika on noin 15-30 minuuttia.

EU:ssa sallittuja kemiallisia UV-filttereitä on noin kolmekymmentä. Maailmalla UV-suoja-aineita on vieläkin enemmän käytössä mutta eri markkinoilla eri ainesosat ovat sallittuja.

Yleisesti käytettyjä kemiallisen aurinkovoiteen UV-suoja-aineita ovat muiden muassa seuraavat kemikaalit (linkki johtaa EWG:n tietopankkiin:

oxybenzone, PABA, octinoxate, avobenzone, homosalate, octocrylene, benzophenone-4, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, octisalate

Täydellinen lista kaikista EU:ssa sallituista UV-suoja-aineista on luettavissa täällä.

Osa kemiallisista UV-suoja-aineista on ongelmallisia etenkin vesieliöiden, kuten korallien ja kalojen kannalta. Ne voivat vaikuttaa esimerkiksi korallien väriin sekä kalojen lisääntymiseen. Tämä johtuu siitä, että joidenkin kemiallisten UV-suoja-aineiden rakenne on luontaisten hormonien kaltainen ja siten ne voivat imitoida ja häiritä luontaisten hormoneiden toimintaa. Lisäksi monet kemialliset UV-suoja-aineet ovat bioakkumoloituvia eli ne kertyvät ekosysteemeihin, koska ne hajoavat niin hitaasti luonnossa. Ongelma on todellinen esimerkiksi suosituissa lomakohteissa, joissa monilla turisteilla on kemiallisia UV-suoja-aineita sisältäviä aurinkovoiteita, joista osa huuhtoutuu aina iholta esimerkiksi merenlahtiin.

Lisäksi tiettyihin kemiallisiin UV-suoja-aineisiin on yhdistetty allergisia reaktioita ja esimerkiksi ihottumaa. EWG-ympäristöjärjestön joka vuosi päivittyvässä Guide to Sunscreens -oppaassa muistutetaan myös kemiallisten aurinkosuojatuotteiden mahdollisista hormonitoimintaan liittyvistä ongelmista. Esimerkiksi oxybenzone on erittäin laajasti käytetty UV-suoja-aine, mutta siihen liittyy haasteita Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) mukaan. Tämän UV-suoja-aineen on havaittu olevan allergioita aiheuttava, sen on havaittu läpäisevän ihon ja erittyvän esimerkiksi rintamaitoon, vereen ja virtsaan. Erityinen huoli liittyy mahdollisiin aineen hormonitoimintaa häiritseviin ominaisuuksiin. Voit lukea lisää tästä ja muista UV-filttereistä EWG:n sivuilta.

Meiltä kysytään usein ihon suojaamisesta ja olemmekin koonneet tähän artikkelin loppuun yleisimpiä kysymyksiä. Mikäli nämä kysymykset eivät tarjonneet vastausta, voit lähettää oman kysymyksesi asiantuntevalle asiakaspalvelutiimillemme Facebookissa tai sähköpostilla asiakaspalvelu@greendeal.fi

Muistathan lukea myös ison aurinkosuojaoppaamme, siihen on kerätty paljon kysymyksiä ja vastauksia aurinkovoiteista, niiden käytöstä, annostelusta ja monista muista näkökulmista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kemiallisista ja fysikaalisista UV-suoja-aineista

Miksi on olemassa kemiallisia ja fysikaalisia UV-suoja-aineita? Miksei käytetä vain fysikaalisia?

Tietynlaisille aurinkosuojatuotteille haetaan tietynlaista koostumusta. Jos haetaan esimerkiksi aerosolipakkaukseen sopivaa koostumusta, ovat kemialliset UV-suoja-aineet ainoa vaihtoehto nykytekniikalla. Kemialliset UV-filtterit ovat useimmiten täysin värittömiä ja läpinäkyviä iholla, joten näin aurinkovoiteesta saadaan väritön ja iholla läpinäkyvä. Fysikaalinen aurinkovoide tuntuu iholla aina hieman erilaiselta kuin kemiallinen, koska se sisältää aivan oikeaa mineraalia. Nykyisin fysikaaliset aurinkovoiteet on onnistuttu valmistamaan myös hyvin juokseviksi ja helposti levittyviksi, joten vuosien takainen "jankkimainen" fiilis on niistä tyystin poissa.

Jos hankin aurinkovoidetta perheelle, mitä minun tulisi huomioida?


Nykytiedon valossa suosittelemme vain fysikaalisia aurinkosuojatuotteita koko perheen käyttöön. Lasten iho on vielä kehittymätön, joten esimerkiksi EWG:n ja allergiajärjestöjen suositusten takia

Paljonko aurinkovoidetta tulisi annostella?

Aurinkovoiteen määrä per käyttökerta riippuu siitä, mitä kaikkia ihoalueita suojataan: suojataanko osa ihosta esimerkiksi vaatetuksella vai voidellaanko koko ihoalue aurinkovoiteella. Hyvä nyrkkisääntö on, että kasvojen, kaulan sekä dekolteen suojaamiseksi tarvitaan noin 2,5 ml (puoli teelusikallista) aurinkovoidetta. Samassa suhteessa aurinkovoidetta pitäisi siis levittää muille ihoalueille. Lopullinen määrä riippuu käyttäjän koosta, joten lapsen iholle tarvittava kokonaismäärä on pienemmän ihopinta-alueen takia pienempi kuin aikuisen. On kuitenkin erittäin tärkeää, että aurinkovoide levitetään tasaisesti kaikille ihoalueille ja myös pienet ihoalueet, kuten korvanlehdet, nenänpää tai hiuspohja muistetaan suojata.

Käykö sama aurinkovoide niin kasvoille kuin vartalolle?

Samaa tuotetta, esimerkiksi EY!:n aurinkosuojasuihkeita, voi käyttää niin kasvoille kuin vartalolle. Kuitenkin harva tuote on parhaimmillaan yhdistelmäkäytössä. Kasvoille on tästä syystä suunniteltu omia tuotteita, jotka lähes aina ovat sävytettyjä tuotteita, jotta titaanidioksidin vaalea hehku saadaan häivytettyä mahdollisimman hyvin. Kasvojen tuotteet ovat enemmän BB- tai CC-voiteita lähestyviä tuotteita, jotka myös hoitavat ja kosteuttavat ihoa tehokkaammin kuin vartalon kevyet aurinkotuotteet. Monen voidepohja on suunniteltu niin, että tuote olisi mahdollisimman kevyen tuntuinen eikä alkaisi valua iholta päivän aikana. Suosituin valikoimamme aurinkotuote kasvoille on Dhyvanan sävytetty aurinkovoide, josta löytyy sävyt niin puna- kuin keltapohjaiselle iholle ja kaksi eri tummuusastetta. Avril valmistaa täysin sävyttämättömiä aurinkosuojatuotteita kasvoille.

Ovatko luonnonkosmetikan aurinkovoiteet yhtä tehokkaita kuin perinteiset?

Ehdottomasti! Tuoteturvallisuus on tärkein näkökulma, kun valitsemme tuotteita valikoimaamme. Kaikki aurinkovoiteet käyvät läpi samanlaisen tuotetestauksen, jossa suojakertoimen teho ja taso vahvistetaan laboratoriomittauksella. Fysikaalinen aurinkovoide on monien ihotautilääkärien suositus myös herkälle iholle tai esimerkiksi aurinkoihottumasta kärsivälle iholle sekä lapsille, joten voit turvallisin mielin valita fysikaalisen aurinkosuojatuotteen. Aurinkovoiteilla on aina myös ympäristövaikutuksia ja nykytiedon valossa fysikaalisiin aurinkosuojatuotteisiin liittyy kaikista pienimmät ympäristövaikutukset.

Mitä suojakerroin tarkoittaa? Mikä suojakerroin on riittävä?

Suojakerroin on käsitteenä hieman hankala: se tarkoittaa määrää, kuinka monta kertaa pidempään aurinkovoiteella voideltu iho kestää palamatta verrattuna suojaamattomaan ihoon. Jos iho kestää palamatta 10 minuuttia ilman aurinkovoidetta ja iholle valitaan suojakertoimen 30 tuote, kestää iho siis 30 x 10 minuuttia = 300 minuuttia palamatta suojakertoimen 30 tuotteella. Käytännössä tilanne ei koskaan ole näin yksioikoinen. Esimerkiksi uinti, suihkussa käynti, mekaaninen rasitus (vaikkapa ihon hieronta tai kuivaaminen pyyhkeellä) ja vastaavat päivän aikana tapahtuvat aktiviteetit heikentävät niin kemiallisen kuin fysikaalisen aurinkovoiteen suojausominaisuuksia ja aamulla levitetty aurinkovoidekerros ei suojaa samalla tavalla enää päivällä. Aurinkovoidetta pitäisikin lisätä päivän mittaan. Aurinkovoiteen suojakertoimeen ei tulisi siksi suhtautua ehdottomana totuutena, sillä mikään aurinkovoide ei suojaa ihoa 100 %:sti. Parhaimmillaankin suojakertoimen 50 tuotteella päästään noin 98% suojaustehoon eli UVB-säteistä saadaan estettyä ja pääsemästä ihon syvempiin kerroksiin 98% säteilyn kokonaismäärästä. Vaikka elämme ja asumme pohjoisessa, ihon suojaaminen kannattaa hoitaa riittävän suurella suojakertoimella, koska pitkän talven jälkeen iho on hyvin tottumaton UV-säteilyyn. Näin ollen, jos iholla käyttää liian pieniä suojakertoimia tai aurinkovoidetta levittää liian vähän, ei se suojaa ihoa riittävästi. Suosittelemme siksi käyttöön aina vähintään suojakertoimen 30 tuotetta, mikäli oleskelu auringossa on säännöllistä ja tapahtuu keskipäivän ja illan välisenä aikana. Lapsille suosittelemme aina vähintään suojakertoimen 50 tuotetta. Muistutamme myös, että lapsilla ensisijainen suojauskeino tulisi olla aina varjo ja vaatetus ja aurinkovoide vain täydentää tätä.

Mitä tarkoittaa suojakerroin 50+? Miten se eroaa suojakertoimesta 50?

Useilla valmistajilla asteikko päättyy viiteenkymmeneen. Lasten tuotteissa merkintä 50+ tarkoittaa sitä, että tuote on vieläkin suojaavampi kuin suojakertoimen 50 tuote eli käytännössä fysikaalinen tuote sisältää vieläkin enemmän titaanidioksidia ja/tai sinkkioksidia, joka muodostaa suojan. Suojakertoimen 50+ tuote pystyy siis torjumaan säteilystä vieläkin suuremman osan kuin suojakertoimen 50 tuote.

Ovatko luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet vedenkestäviä? Entä vegaanisia?

Valtaosa luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista on vedenkestäviä. Samoin valikoimastamme lähes kaikki tuotteet ovat myös vegaanisia.

Miten aurinkoaikana tulisi hoitaa ihoa? Miten estän ihon kuivumisen?

Aurinkovoiteen sisältämä mineraali voi luontaisesti imeyä puoleensa kosteutta ihosta ja siten kuivattaa ihoa. Tätä voi estää hoitamalla ihoa myös kesäaikana: kosteusvoide ennen aurinkovoiteen levittämistä hoitaa ihoa ja ihon kosteutus kannattaa muistaa myös aurinkovoiteen pois pesun jälkeen. Jos kosteusvoide tuntuu liian paksulta tai täyteläiseltä aurinkovoiteen alla, iholel voi suihkuttaa myös esimerkiksi ruusuvettä tai kasvovettä ja levittää aurinkovoide hetken päästä. Tärkein vaihe ihonhoidossa on kuitenkin aurinkovoiteen huolellinen poistaminen iholta. Tähän suosittelemme öljypohjaista puhdistustuotetta (ks. seuraava kysymys).

Miten aurinkovoide on helpointa poistaa iholta?

Aurinkovoiteet luonnonkosmetiikassa ovat useimmiten öljypohjaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että voiteen koostumus on vettä hylkivä eikä pelkkä vesipesu siten riitä poistamaan tuotetta iholta. Myös useimmat suihkugeelit sisältävät isoksi osaksi vettä, joten niiden puhdistusteho voi jäädä heikoksi. Suosittelemme aurinkovoiteen poistoon vartalolta siis öljypohjaisia suihkuvoiteita. Douce Naturen suihkuemulsio ja Berglandin suihkuvoide sisältävät runsaasti hoitavaa öljyä, mikä pureutuu aurinkovoiteeseen ja poistaa sen hellävaraisesti iholta. Pidätkö tuoksuista? Weledan suihkuvoiteet tuoksuvat ihanilta: sitrus tai herkälle iholle manteli. Pesussa apuna on hyvä olla konjasieni tai muut pesusieni, jolla suihkuvoiteen saa levitettyä huolellisesti kaikkialle ihoalueille.

Kasvoille suosittelemme tuhdimpaa öljypohjaista puhdistusainetta (myös kaksoispuhdistusta), puhdistusmaitoa tai puhdistusvoidetta. Tiimimme suosikki on Nourish Londonin Kale 3D -puhdistusvoide, joka poistaa aurinkovoiteen hetkessä ja jättää ihon silkinpehmeäksi. Se poistaa vaivattomasti myös sävytetyt aurinkosuojatuotteet ja meikin.

Lisäksi suosittelemme valikoimasta mm. Fiini Naturallyn puhdistusbalmeja, Luonkosin öljypuhdistuskakkuja, Avrilin tai Bybin puhdistusöljyjä, Pure=Beautyn Cleansing Balmia tai Skin&Tonicin Calm Clean balmia. Lisäksi tutkimisen arvoisia ovat ehdottomasti: BYBI Milk Melt Vegan Oat Cleanser puhdistusvoide, Skin & Tonic Get Up & Glow Jelly Cleanser, Nablus damaskonruusu oliiviöljysaippua.