Tässä vinkkimme kodin puhtaana pitoon – huomioiden virukset ja muut mikrobit

Tässä vinkkimme kodin puhtaana pitoon – huomioiden virukset ja muut mikrobit

Tällä hetkellä koko Euroopassa on desinfiointiaineiden sekä käsihuuhteiden/käsidesien kuumentunut kysyntä. Monet suosikkituotteet ovat sen takia valmistajilta loppuneet. Seuraavan kerran ekopesuainevalmistajat ovat luvanneet desinfiointiaineita saataville huhti-toukokuun vaihteessa. Kaikki ekologiset desinfiointiaineet perustuvat alkoholiin ja perinteisissä pesuaineissa taas yleisimmin turvaudutaan muihin kuin kasviperäisiin desinfioiviin aineisiin, kuten klooriin. Et kuitenkaan tarvitse kotona desinfioivia pesuaineita, kun huolehdit säännöllisestä siivoamisesta ja käsienpesusta.

Kokosimme tähän vinkkimme siivoukseen sekä tuotesuositukset pintojen puhdistukseen kotona ja toimistoissa

1. Kuten käsienkin saippuapesulla, mikrobit voidaan poistaa pinnoilta myös aktiivisella siivoamisella ilman desioinfiointiainetta. Itse asiassa, tutkimusten mukaan pintojen pyyhintä puhtaalla liinalla ja yleispuhdistusaineella tehoaa jopa paremmin kuin desinfiointiaineen suihkuttaminen pinnalle. Desinfiointiaineiden haittapuoli on myös se, että ne tuhoavat kodin pinnoilta myös hyödylliset mikrobit – sen kodin normaalin mikrobiston, joka pitää meidät myös terveenä ja aktivoi vastustuskykyämme.

Ensimmäinen muistisääntö onkin: pese aina kädet, kun saavut kodin sisätiloihin. Näin et levitä mahdollisesti käsiin tarttuneita viruksia kotiin. Parhaiten kädet puhdistuvat huolellisella, noin 20-30 sekunnin saippupesulla.

Tällä hetkellä Suomessa ja kaikkialla maailmassa jyllää erilaisia nuhakuume-, influenssa- ja vatsatautiviruksia. Suosittelemme päivittäiseen pesuun hieman alkoholia sisältävää yleispuhdistusainetta tai neutraalia yleispuhdistusainetta. Tällainen tuote käy kodin kaikille vesipesua kestäville pinnoille (esimerkiksi puu, lasi, metalli, kaakeli- ja kivipinnat, ovet, kahvat jne.). Voit myös hyödyntää perinteisiä pesuaineita, kuten mustasaippuaa tai muita siivoussaippuoita.

Meillä saatavilla on reilu erä Sodasan yleispuhdistussuihketta, joka käy kaikkien pintojen pesuun. Vaihtoehtoisesti hyvä yleistuote on Ecodoo mustasaippua. Pintojen puhdistuksessa voi hyödyntää tarpeen mukaan myös höyrypesuria.

Kun siivoat, käytä useita liinoja. Vaihda siivousliinaa eri huoneista toiseen siirryttäessä. Käytä esimerkiksi keittiölle omaa keittiöliinaa ja kylpyhuoneelle omaa liinaa.

2. Puhdista erityisesti kosketuksille alttiit pinnat, kuten hanat, valokatkaisimet, ovenkahvat ja pöytäpinnat säännöllisesti. Kotona ei ole tarvetta tehdä suursiivousta esimerkiksi koronaviruksen takia, vaan normaali siivoustaso riittää. Jos perheessä on henkilöitä, joiden immuunipuolustus toimii puutteellisesti tai jotka kuuluvat riskiryhmiin, noudata terveydenhuollon ammattilaisten suosittelemia siivousohjeita.

Kotona kannattaa pestä erityisesti kaikki pinnat, joilla käsitellään ruokaa tai joihin kosketaan säännöllisesti. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta ovat hanojen kahvat, jääkaapin ovi ja kahvat sekä kodinkoneiden pinnat, ruokapöytä, kaukosäätimet ym. kosketuskontaktin piirissä olevat pinnat.

3. Kylpyhuoneessa: käytä hapanta puhdistusainetta, esimerkiksi Sodasan kylpyhuonesuihketta. Jos kylpyhuoneessa ei ole erityistä kalkki- tai saippualikaa, voit myös käyttää neutraalia yleispuhdistusainetta tai siivoussaippuaa.

4. Keittiössä rasvaa poistaa parhaiten emäksinen pesuaine, esimerkiksi Ecodoo rasvanpoistoaine, mutta emäksinen pesuaine ei itsessään tuhoa viruksia. Siitä on vain apua siivouksessa, jos siivoat rasvaa sisältäviä pintoja. Myös keittiössä voi käyttää pelkkää neutraalia yleispuhdistusainetta, mikäli rasvanpoistoaineelle ei ole erillistä tarvetta.

5. Pese siivousliinat pyykinpesukoneessa vähintään 60 asteen pesuohjelmassa aina siivouksen jälkeen. Muista, että mikrobit rakastavat kosteutta, joten älä säilytä liinoja märkänä pitkiä aikoja.

Hyvä siivousliina on kestävä ja pestävä. Se kestää toistuvaa pesua kuumassa lämpötilassa. Kuivata liinat pesun jälkeen ilmavasti.

Yleispuhdistusaineella pärjää siis erittäin pitkälle. Olennaista on riittävän usein toistuva pintojen puhdistus. Vaikka käyttäisit desinfiointiainetta, kodin eri pinnoille joutuu aivastusten, niistämisen ym. seurauksena jatkuvasti mikrobeja, joten pelkkä desinfioiva pesuaine ei poista pintojen mekaanisen puhdistuksen tarvetta. Tämän vuoksi myöskään vatsataudin, kuten noroviruksen kohdalla, olennaista on yleisestä siisteydestä huolehtiminen ja tekstiilien säännöllinen vaihto.

6. Mikäli tekstiilit altistuvat esimerkiksi eritteille, voit tehostaa tekstiilien puhdistamista happeen pohjautuvalla tahrasuolalla. Happi toimii tehokkaasti mikrobeja vastaan ja raikastaa pyykin. Vaihda petivaatteet, sohvatyynyt ja erityisesti käsi- ja kylpypyyhkeet säännöllisesti. Mikäli taloudessa on esimerkiksi vatsatautiin sairastunut, ohjaa hänet käyttämään omia pyyhkeitään. Muista pestä pyyhkeet vähintään 60-asteen pesuohjelmalla.


Pidä kodin kaikilla vesipisteillä nestesaippuaa saatavilla. Vaihda pyyhkeet tiheämmin, ainakin 2-3 kertaa viikossa ja pese ne vähintään 60-asteisella pesuohjelmalla.