EKOTAKUU™ -MISTÄ SIINÄ ON KYSYMYS?

EKOTAKUU™ -MISTÄ SIINÄ ON KYSYMYS?

Tiesitkö, että kaikille GreenDealin luonnonkosmetiikkatuotteilla ja ekopesuaineilla on ainutlaatuinen EKOTAKUU™?

EKOTAKUU™ on GreenDealin vuosien ajan kehittämä oma kriteeristö, josta tunnistaa aidon luonnonkosmetiikkatuotteen tai vastaavasti varmasti ekologisen pesuaineen. Mielestämme vain ainesosat eivät ratkaise tuotteen ekologisuutta, vaan kokonaisekologisuuteen vaikuttaa muun muassa pakkaus, tuotteen valmistusmaa (ja sitä kautta tuotteen kuljetuspäästöt) sekä tuotteen koostumus. Toisaalta mielestämme on tärkeää huomioida myös valmistaja: millainen yritys tai konserni on valmistanut tai maahantuonut tuotteen? Kenelle tuotteen voitot menevät?


EKOTAKUU™ JA EETTISYYS:

EKOTAKUU™ huomioi myös valmistajan eettisyyden: minkään valikoimaamme kuuluvan valmistajan nimi ei saa löytyä PETA:n eläinkokeita tekevien yritysten listalta, edes konsernitasolla. Ecocert, BDIH, NaTrue, Soil Association ja muut yleisimmät luonnonkosmetiikkasertifikaatit kieltävät jo itsessään eläinkokeiden käyttämisen. Tämä on kuitenkin vain yksi osa eettisyyttä. Viime aikoina moni ekotuotteita valmistava taho on päätynyt osaksi joko ylikansallista valmistajaa tai osaksi sellaista maahantuojaa, joka tuo maahan muitakin kuin ekologisia tuotteita (esimerkiksi haitallisia torjunta-aineita). GreenDealin periaatteisiin kuuluu, että teemme yhteistyötä vain sellaisten yritysten kanssa, jotka ovat yrityksinä sitoutuneet toteuttamaan ekologisten tuotteiden jakelua koko tuotevalikoiman osalta. Tämän periaatteen takia olemme joutuneet luopumaan sellaisista tuotemerkeistä, kuten Sante, Logona, Neobio tai Ecover. Emme usko, että ekotuotteiden markkinalle tekee hyvää, että useat merkit ja valmistajat keskittyvät yksien ja samojen ylikansallisten konsernien osaksi. Uskomme yrittäjyyteen, pienempien yritysten innovointikykyyn ja siihen, että markkinoilla tarvitaan aitoa kilpailua, jotta tuotteet kehittyisivät tulevaisuudessakin yhä ympäristöystävällisemmiksi ja kokonaisekologisemmiksi.

EKOTAKUU™ JA VALMISTUSMAA:

Luodessamme EKOTAKUU™-kriteeristöä yksi keskeinen osa oli tuotteen valmistusmaa. Jos ekotuotteena markkinoitu tuote on valmistettu esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Aasiassa, on se tehnyt todella pitkän matkan saapuessaan Suomeen. Esimerkiksi vettä sisältävien, painavien shampoiden, suihkugeelien, pesuaineiden ja kuljettaminen lentorahtina maapallon toiselta puolelta Suomeen tuottaa huikeasti kasvihuonepäästöjä. Koska olemme aidosti sitä mieltä, että Euroopassa valmistetaan toimivia, hoitavia ja luotettavasti luonnollisia tuotteita, emme hyväksy valikoimaan mitään luonnonkosmetiikkatuotteita tai ekopesuaineita, jotka on valmistettu Euroopan ulkopuolella. Toistaiseksi valikoimissamme on muutamia meikkitarvikkeita, jotka on voitu valmistaa Euroopan ulkopuolella ja etsimme näille tuotteille koko ajan korvaavia, lähempänä valmistettuja vaihtoehtoja. Lisäämme jatkuvasti myös Suomessa valmistettujen kotimaisten brändien osuutta valikoimassamme. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi Pohjois-Saksassa tai Baltiassa valmistettu ekotuote voi olla kulkenut lyhyemmän matkan varastollemme kuin Pohjois-Suomessa valmistettu tuote, joten aina valmistusmaa ei kerro kuljetuspäästöjen vaikutuksesta.

Tiesitkö, että lähetämme kaikki kotimaan Posti-paketit ekologisina Posti Green -lähetyksinä, joiden kuljetuspäästöt on hyvitetty? Käytämme lähetyksessä myös aina kierrätysmateriaaleja, kun niitä on saatavilla.

EKOTAKUU™ JA PAKKAUKSET:

Valmistuksenaikaisten päästöjen ja kuljetuksen lisäksi pakkaus näyttelee suurta osaa tuotteen elinkaaren aikaisissa päästöissä. GreenDealin tuotteita löytyy useilla eri pakkausmateriaaleilla pakattuna: muoviin (mukaan lukien biomuovit), lasiin, paperiin sekä kartonkiin pakattuina. Haluamme tarjota erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Muovin osalta on kuitenkin todettava, että toisin kuin usein ajatellaan, muovi on monessa mielessä ekologisempi valinta esimerkiksi nestemäisten tuotteiden pakkausmateriaaliksi kuin julkisessa keskustelussa usein annetaan ymmärtää: esimerkiksi lasiin verrattuna muovin prosessointi vie huomattavasti vähemmän energiaa ja muovia voidaan kierrättää Suomen sisällä. Pakkauslasi viedään Englantiin asti prosessoitavaksi eikä esimerkiksi kaikkia kosmetiikan lasipakkauksia voida kierrättää lainkaan, vaan ne ovat sekajätettä. Samoin alumiinipakkausten prosessointi vie paljon enemmän energiaa muovipakkauksiin verrattuna. Olemme lisänneet valikoimaan Zero Waste -hengessä mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita ja viestimme koko ajan valmistajien suuntaan, jotta he huomioisivat uudenlaisia pakkausinnovaatioita pakkauksia valmistaessaan.

Paljon lyhyessä ajassa onkin jo muuttunut ja esimerkiksi Ecodoo siirtyy käyttämään kokonaan kierrätysmuovista valmistettuja pakkauksia (nämä pakkaukset voi toki edelleen kierrättää muovinkeräyksessä). Jatkossakin valikoimistamme löytyy silti myös täysin muovittomia vaihtoehtoja.

EKOTAKUU™ JA AINESOSAT

EKOTAKUU™ pohjaa ennen kaikkea ajatukseen, että tuote on turvallinen valinta niin käyttäjälleen, ympärillä oleville ihmisille kuin myös ympäristölle. Tämän takia suosimme tuotteita, joiden ainesosat on tarkastanut jokin valmistajasta riippumaton taho, esimerkiksi Ecocert tai Soil Association. On huomattava, että moni valikoimissamme oleva tuote ylittää kirkkaasti näiden sertifikaattien kriteeristön esimerkiksi luomulaatuisten raaka-aineiden osuuden puolesta. Koska meillä on paljon kriteereitä ainesosille: millaisia tuotteen pitää ehdottomasti sisältää ja mitä se ei saa missään nimessä sisältää, tulisi listasta hyvin pitkä. Nojaamme sertifikaattien määrittelemiin ainesosaryhmiin ja kemikaalilistauksiin, millaisia ainesosia voimme hyväksyä tuotteissamme. Sen haluamme luvata, että valikoimistamme löydät aina markkinoiden parasta kärkeä olevat, lähellä valmistetut aidot ekotuotteet, oli kyse sitten ekopesuaineesta tai luonnonkosmetiikasta. Vaikka tuotteissamme korostuu edullinen hintataso, emme koskaan tee kompromisseja ainesosien osalta hinnan perusteella.

Joissakin tuoteryhmissä sertifioitu tuote olisi valitettavasti nykyisin käytössä olevilla ainesosilla mahdottomuus. Poikkeuksen teemme kynsilakkojen kohdalla, joiden koko koostumusta ei voida valmistaa täysin luonnollisista raaka-aineista mutta joista olemme valinneet myyntiin sellaiset tuotteet, joista on jätetty pois yleisimmät haitalliset kemikaalit (lisätietoa voit lukea kynsilakkojen tuotekuvauksista). Mutta oli kyse sitten aurinkovoiteista, shampoista, hoitoaineista tai vaikka meikeistä, emme tee kompromisseja siinä, että sallisimme synteettiset säilöntäaineet, kemialliset UV-suoja-aineet tai vaikkapa silikonin, mineraaliöljyperäiset raaka-aineet tai etyksoloidut ainesosat. Käymme myös aktiivista dialogia valmistajien kanssa ja lähetämme saamiamme käyttäjäpalautteita eteenpäin, jotta esimerkiksi tuotteiden koostumuksia uudistettaessa voitaisiin huomioida suomalaisten kuluttajien erityistoiveet.

EKOTAKUU™-merkityt luonnonkosmetiikkatuotteet ja ekopesuaineet löydät vain GreenDealista :)