Suunnitteletko joulusiivousta?

Suunnitteletko joulusiivousta?

Monelle joulun olennainen osa on kodin siivoaminen. Usein jouluksi siivotaan viikkosiivouksen lisäksi myös muita tiloja: ehkäpä sauna, pyyhitään valaisimia ja tauluja tai vaikka pestään uuni ennen kinkunpaistoa.

KAMPANJA: Nyt kaikista normaalihintaisista tuotteista, myös ekopesuaineista -15% koodilla LAHJA15. Etu voimassa 19.12.2021 saakka.


Kokosimme tähän artikkeliin parhaat vinkkimme ympäristöystävälliseen joulusiivoukseen. Myös jouluna, kuten muunkin siivouksen yhteydessä vähemmän on enemmän: mittaa aina käyttämäsi pesuaine, koska liika-annostelu on haitallista niin pesutuloksen kuin ympäristön kannalta. Et myöskään tarvitse kasapäin erilaisia pesuaineita saadaksesi siivouksen onnistumaan. Näin huomioit ympäristön siivouspäivänä.


Kodin pinnat, tasot ja ovet

Kodin pintojen pesussa yleispuhdistusaine on lyömätön tuote. Yleispuhdistusaine (tai yleispesuaine) sopii kaikille kodin vesipesua kestäville pinnoille. Ekologisinta on ostaa tiiviste, josta laimentamalla saat käyttövalmista pesuaineliuosta kymmeniä litroja. Suosittelemme lämpimästi Ecodoon riittoisaa yleispuhdistusainetta, jota saa hajustettuna ja hajusteettomana. Mutta yhtä toimiva vaihtoehto on ostaa käyttövalmis yleispuhdistussuihke, joka on helppokäyttöinen ja jota ei tarvitse huuhdella pinnoilta erikseen pois.


Yleispuhdistusaineella peset siis niin kaappien ovet, tasot, keittiön kuin vaikkapa lattiapinnat, portaat sekä huonekalujen pinnat (älä kuitenkaan käytä yleispesuainetta verhoilluille huonekaluille). Yleispuhdistusaine on nimensä mukaisesti monikäyttötuote ja pH-arvoltaan neutraali. Se sopii jatkuvaan käyttöön ja on ympäristön kannalta kestävä ja turvallinen valinta, sillä ekosertifioitu yleispesuaine ei sisällä esimerkiksi voimakkaita säilöntäaineita, synteettisiä hajusteita tai ftalaatteja. Jos valmistat tiivisteestä yleispesuainetta, muista, että veden lisäämisen jälkeen seos alkaa hiljalleen pilaantua. Valmista sumutepulloon noin 2-3 viikon käyttötarvetta vastaava määrä pesuainetta: yleensä tämä tarkoittaa siis pesuainemäärää korkeintaan pullon puoliväliin saakka. Voit aina helposti ja vaivattomasti tehdä lisää pesuaineliuosta. Muista merkata kaikki laimennetut tuotteet näkyvästi ja selvästi pakkaukseen turvallisyyssyistä.


Keittiö ja keittiökaapit sekä uuni ja liesi


Keittiössä rasvalika on useimmiten suurin ongelma. Jos yleispesuaineen teho ei riitä kaapinovissa tai esimerkiksi liesitason ja uunin pesussa, ota avuksi emäksinen rasvaa tehokkaasti poistava aine. Kaksi tehokkaaksi todettua tuotetta ovat Ecodoo rasvanpoistosuihke, joka on aivan hurjan tehokas tuote myös palaneen lian irrotukseen esimerkiksi uunin pohjalta, uunipelleistä, kattiloista tai muista paistoastioista ja grillistä. Tämä aine sopii myös takan lasin pesemiseen tai esimerkiksi grillin- ja savustusvälineiden puhdistukseen. Tuotteen kanssa ei tarvita fyysistä hankaamista, vaan rasva liukenee suihkeen sisältämän aktiiviainesosan avulla itsestään. Muista aina huuhdella pinnat hyvin rasvanpoistosuihkeen jälkeen puhtaalla vedellä. Keittiökaappien oville, vaikeille tahroille (esimerkiksi lattiapinnoissa tai kaapin ovissa) tai muille rasvaa tai muuta vaikeaa likaa sisältäville pinnoille SodasanPower Cleaner tiiviste on huikean hyvä tuote. Sen teho perustuu luonnolliseen appelsiiniöljyyn, joka liuottaa vaikeatkin tahrat turvallisesti. Mikäli keraamisen liesitason pintaan on päässyt pinttymään likaa tai keittiöallas on tummentunut ja likainen, on naarmuttamaton hankausneste oikea tuote. Sen vaihtoehtona voit käyttää monikäyttöistä Ecodoo puhdistuskiveä, jonka raaka-aineet ovat savea ja saippuaa. Ekologista ja toimivaa!


Kylpyhuone, kaakelisaumat, lasiovet ja suihkuseinät sekä vesikalusteet


Kylpyhuoneessa puhdistusaineen valinta riippuu lähtötilanteesta. MIkäli kaakelisaumat eivät ole pinttyneet tai tummentuneet ja mikäli ne on pesty säännöllisesti, pH-arvoltaan neutraali yleispuhdistusaine riittää siivoukseen mainiosti. Mikäli haluat tätä tehokkaamman vaikutuksen ja esimerkiksi suihkuseinämissä, lasiovissa tai suihkussa ja hanoissa on havaittavissa kalkkia ja saippuajäämiä, ota avuksi hapan kylpyhuonepesuaine. Hapan pesuaine puree nimenomaan kalkkilikaan ja irrottaa sen vaivattomasti. Sodasan kylpyhuonesuihke on saanut hurjasti hehkutusta lianirrotuskyvystään Ekokoti-Facebook-ryhmän puolella.

Toinen mainio tuote on geelimäinen Ecodoo etikkapuhdistussuihke, jonka koostumus estää tuotteen valumisen pinnalta alas ja näin hapan pesuaine saa pidemmän vaikutusajan. Tämäkin tuote on pakattu kätevään suihkepulloon. Muista huuhdella hapan pesuaine hyvin pinnoilta ja neutraloida se puhtaalla vedellä, sillä saumoihin liian pitkäksi aikaa jätetty hapan pesuaine voi heikentää pintoja. Kun pidät vaikutusajan kerrallaan maksimissaan 15 minuutissa on hapan pesuaine täysin turvallinen myös saumoille. Jos lika ei lähde kerralla, toista käsittely tarvittaessa, koska kalkki muodostaa kovan kerrosrakenteen ja se “sulaa” pesuaineen vaikutuksesta kerros kerrokselta.


Sauna ja paneelit


Saunan puupaneeleille ja lauteille ehdoton tuote on Ecodoo mustasaippua. Mustasaippua on ikivanha perinteinen pesuaine, joka on valmistettu oliiviöljystä. Sen erikoisuus on, että pesuaine hoitaa puupintoja ja pidentää niiden elinkaarta. Saippua irrottaa yhtä tehokkaasti likaa kuin desinfioivat pesuaineet, mutta on ympäristön kannalta valtavan paljon parempi valinta, sillä se biohajoaa nopeasti eikä sisällä vesieliöille ongelmallisia biosideja. Mustasaippuaa saa niin tiivisteenä kuin käyttövalmiina mustasaippuasuihkeena. Mustasaippua on mainio tuote myös massiivipuisten lattioiden, parketin sekä puisten keittiötasojen sekä huonekalujen pesuun. Sillä peset kätevästi myös parveke- ja terassikalusteet ja se sopii jopa autonpesuun! Se jättää pinnan luontaisesti kiiltäväksi ja kauniin näköiseksi.


Ikkunat ja peilipinnat, lasitasot ja huonekalujen lasiosat


Ikkunoiden ulkopesu voi olla haastavaa joulukuussa, mikäli lämpötila on pakkasen puolella. Sisäpesussa ei yleensä ole mitään ongelmaa ja ikivanha kikka on lisätä pari tippaa ekologista astiapesuainetta ja loraus etikkaa pesuveteen ja käyttää laadukasta mikrokuitua ja kuivainta. Et tarvitse erillistä ikkunanpesuainetta. Jos tarvitaan kuitenkin kätevää ja nopeaa pikatuotetta sormenjälkien poistoon tai halutaan puhdistaa peilit, lasipöydät ja muut lasiset huonekalujen pinnat helposti ja vaivattomasti, löytyy ekologisilta merkeiltä myös ikkunanpesusuihkeita, jotka käyvät myös peilipinnoille. Näitä tuotteita ei tarvitse huuhtoa pinnalta pois.


Siivousvälineet


Muista huoltaa siivousvälineetkin joulusiivouksen yhteydessä. Laita liinat, mopit ja harjat pesukoneeseen (harjat voit laittaa pesupussissa). Mikäli haluavat tehokkaasti desinfioivan vaikutuksen, voit lisätä pesuaineeksi yhden ruokalusikallisen Ecodoo happipohjaista tahrasuolaa, jonka vapautuva happi desinfioi tuotteet turvallisesti ja ympäristöystävällisesti eikä happi vahingoita esimerkiksi liinojen imukykyä.


Mikäli siivouksen yhteydessä huomasit, että siivousvälineet kaipaavat uudistamista, muista kurkata Ecodoon kierrätysmateriaalista valmistetut siivousliinat sekä puhdistussienet. Keittiöön oiva valinta on Sodasanin biohajoavat selluloosapohjaiset liinat.


Kodinkoneet


Joulusiivouksen yhteydessä on hyvä aika tehdä sitruunahappopesu kodinkoneille. Niin pyykinpesukone, kahvinkeitin, vedenkeitin kuin astianpesukonekin kaipaa säännöllistä puhdistamista. Esimerkiksi kahvinmaku pysyy huomattavasti parempana kun huollat kahvinkeittimen säännöllisestä. Samalla tavalla pyykinpesukone pysyy raikkaana ja puhtaana, kun peset sen vähintään 4 kertaa vuodessa sitruunahapolla.


Annosteluohjeet ja käytännön ohjeet kodinkoneiden pesuun löydät Ecodoo sitruunahapon tuotekuvauksesta.


Heräsikö sinulla kysymyksiä pesuaineista? Muistathan, että autamme sinua niin Facebook-sivullamme kuin Facebookin Ekokoti & Ekopesuaineet -ryhmässä. Tule nyt mukaan. Voit lähettää meille myös sähköpostia.


Iloista joulunaikaa!Artikkelin löytämisen helpottamiseksi avainsanat:

joulusiivous, ekologinen joulusiivous, ympäristöystävällinen joulusiivous, joulun siivousvinkit, joulusiivousvinkit, keittiön siivous, kylpyhuoneen siivous, kodinkoneiden kalkinpoisto, pyykinpesukone sitruunahappo, astianpesukone sitruunahappo, ekopesuaineet, ekologiset pesuaineet, ympäristöystävällinen pesuaine, ekopesuaine